Visualiseren

Als je in een gezamenlijk proces de toekomst verkent, helpt het om gaandeweg een gedeeld beeld van die toekomst te krijgen. Echter, van de toekomst zijn nog geen data, foto's of filmopnames. Je kunt het beeld in tekst beschrijven, maar woorden hebben niet voor iedereen dezelfde betekenis. Een visualisatie kan er dan voor zorgen dat er een gezamenlijk, eenduidig idee ontstaat over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien, of waar de organisatie naartoe wil en hoe de route eruit ziet.

Maar ook tijdens het scenario- of strategieproces kunnen visualisaties helpen bij het verder brengen van ideeën en het stimuleren van de creativiteit. Het is niet voor iedereen makkelijk om binnen de paar uur van een strategische sessie uit de 'waan van de dag' te stappen en verder te denken dan de plannen voor de komende twee jaar. Daar heb je letterlijk verbeelding voor nodig. Bovendien zien we in de praktijk bij veel organisaties de behoefte om, naast een compleet rapport, de resultaten van een scenario- of strategieproces via een visualisatie kernachtig te communiceren aan medewerkers, klanten en stakeholders.

Er zijn verschillende manieren van visualiseren, zoals tekenen, (digitale) fotocollage,
animatie en video. Vaak kun je na een simpel instructiefilmpje zelf al met collega's aan de slag om ieders gedachten en ideeën via een tekening duidelijk te maken. In de World Visual Facilitation Guide vind je hier talloze voorbeelden en praktische tips over.
Voor professionele visualisaties en video werkt De Ruijter Strategie met verschillende talenten en studio's, elk met een eigen stijl en manier van werken. Op deze pagina ziet u enkele voorbeelden van onze producties. Van eerste briefing en script tot planning en eindredactie; alle stappen van de productie voeren we graag voor of met u uit. Neem contact op met Jolanda van Heijningen of bel (020) 625 02 14