Meten en monitoren

Als u na een intensief proces een dynamische strategie heeft ontwikkeld, is het niet de bedoeling dat u vervolgens achterover leunt. De tijd staat nooit stil en u zult dus moeten blijven letten op de veranderende binnen- en buitenwereld, waar nodig scenario’s aan moet passen, opties in moet zetten of juist stop moet zetten… Kortom: bepalen of u nog op koers ligt en of iedereen nog op de goede plek zit.

Door bepaalde early warning signalen in de gaten te houden, kan de organisatie vroegtijdig een idee krijgen van de richting waarin de toekomst zich ontwikkelt. Monitoren en zwaluwstaarten zijn meetinstrumenten die kunnen helpen om te bepalen welke route de organisatie het beste kan volgen. Dynamisch strategievorming is dus niet een eenmalig, maar een eeuwig voortdurend proces! Onze ervaring is dat het gezamenlijk monitoren van early warning signalen in bijvoorbeeld een periodieke (kwartaal)workshop met alle betrokkenen, de beweging op gang en de organisatie op koers houdt.

De Ruijter Strategie heeft een monitormechanisme ontwikkeld voor het WODC/Ministerie van Justitie & Veiligheid. Over dit monitormechanisme schreven Lineke Botterhuis, Patrick van der Duin, Paul de Ruijter en Peter van Wijck het artikel “Monitoring the future. Building an early warning system for the Dutch Ministry of Justice”, dat is gepubliceerd in Futures.

Met de opkomst van artificial intelligence en big data kunnen early warning signalen inmiddels ook door technologie worden worden opgevangen. Een voorbeeld daarvan is NewsConsole.

Wilt u meer weten over hoe De Ruijter Strategie u kan ondersteunen bij het opvangen van early warning signalen of het ontwikkelen van een monitor?
Neem vrijblijvend contact met ons op via (020) 625 02 14, of mail naar Jolanda van Heijningen: jolanda@deruijter.net