Doorontwikkelen is leuker dan reorganiseren

Door te anticiperen kun je op tijd in beweging komen en je organisatie en mensen doorontwikkelen in plaats van reorganiseren. Hoe dan?

“Doorontwikkelen is leuker dan reorganiseren! Denk op tijd na over een mogelijke toekomst en zorg dat je kunt bewegen als de tijd daar is.” Dit zei een gemeenteambtenaar van Almere tijdens een scenarioworkshop waarin implicaties voor Strategische Personeelsplanning werden uitgewerkt. Het vat de kern van Strategische Personeelsplanning fantastisch samen: door te anticiperen kun je op tijd in beweging komen en je organisatie en mensen doorontwikkelen in plaats van te moeten reorganiseren als je wordt ingehaald door feiten uit het verleden.

Juist het kijken naar de lange termijn is belangrijk om koers te kunnen houden. Zeker als het gaat om mensen. Je trekt niet even een blik personeel open met de gewenste specifieke kwaliteiten. Het bewegen van een personeelsbestand kost tijd, vaak jaren. Denk aan hoe lang het duurt om mensen op te leiden, of om tot gedragsverandering en cultuuromslag te komen. Dat vraagt om anticiperen op de mogelijke toekomstige realiteit. Maar hoe doe je dat?

Lees hier het hele artikel van Renate Kenter: