Scenario's herstel na corona voor gemeenten

Gemeenten staat na de pandemie heel wat te doen. Het CEP van het CPB geeft aanknopingspunten voor beleid en plannen. Om hiermee te kunnen werken is nu een gemeentelijke bijsluiter beschikbaar.

VNG Risicobeheer ontwikkelde de bijsluiter samen met verschillende partners, waaronder De Ruijter Strategie. Een gemeentelijke bijsluiter is nodig voor het werken met de scenario’s van het Centraal Economisch Plan (CEP) van het CPB; de sociaaleconomische ramingen zijn niet één-op-één door te vertalen naar gemeenten.
De gemeentelijke bijsluiter bevat een samenvatting van de voor gemeenten relevante punten in de drie scenario’s van het CPB, inzicht in de werking van de CPB-ramingen, hoe gemeenten ze kunnen gebruiken en met welke waarschuwingen (‘bijwerkingen’) gemeenten rekening moeten houden bij het gebruik.

Basisraming

De basisraming van het CEP gaat ervanuit dat mensen gespaard geld gaan uitgeven en dat de steunmaatregelen in de tweede helft van 2021worden afgebouwd. Maar gemeenten krijgen ook te maken met zzp’ers en flexwerkers die hun spaartegoeden hebben aangesproken en een beroep moeten doen op de bijstand. In de basisraming is de verwachting dat bedrijven weer gaan investeren, maar een deel krijgt het moeilijk als het steunbeleid afloopt. De verwachting is dat de werkloosheid en het overheidstekort oplopen. Maar, het verloop van de pandemie is ongewis; de onzekerheid over de economische vooruitzichten blijft.

Drie scenario’s

Het CEP bevat daarom drie scenario’s. Naast de basisraming waarbij de pandemie dit jaar grotendeels onder controle komt, een scenario waarbij er een nieuwe terugslag komt, en een scenario waarbij de coronamaatregelen snel kunnen worden afgebouwd. In de bijsluiter staat een samenvatting van de voor gemeenten relevante punten in de verschillende scenario’s. Op 15 april zijn ruim vijftig concerncontrollers en strategen van gemeenten in online sessies aan de slag gegaan met het Centraal Economisch Plan (CES) en de gemeentelijke bijsluiter. Een verslag van deze sessies vindt u hier.

Wilt u meer weten over deze VNG bijsluiter of wilt u ermee aan de slag? Op de VNG website vindt u meer informatie. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen; wij zijn in dit project partner van de VNG.