Toepassingen van de coronascenario's bij Sioo

Inmiddels heeft een aantal organisaties, waaronder Sioo, de De Ruijter coronascenario's gebruikt bij hun eigen specifieke toekomstverkenningen.

Scenario's voor leiderschap in crisitijd

Jesse Segers, rector van Sioo, en Paul de Ruijter hebben gezamenlijk nagedacht over leiderschap in coronatijden.

Implicaties coronascenario's voor gemeenten

Daarnaast hebben Sandra Kensen (programmamanager Sioo-leergang Lokaal Leiderschap), René Grotens (gemeentesecretaris van Zeist) en Renate Kenter (De Ruijter Strategie) de coronascenario's gebruikt om implicaties van de verschillende mogelijke scenario's voor gemeenten te doordenken. Gemeenteambtenaren en ambtenaren werkzaam voor regionale samenwerkingsverbanden hebben momenteel veel werk om de aanwijzingen van de regering uit te werken naar de plaatselijke omstandigheden, bepalingen uit te voeren en de regels te handhaven. Maar wat adviseren ambtenaren in de top van gemeentelijke organisaties hun besturen, zodat deze zich goed kunnen voorbereiden op wat mogelijk nog staat te gebeuren? Wat willen gemeentebesturen zelf voor de toekomst?
In de Sioo-leergang Lokaal leiderschap leren gemeentesecretarissen, adjunct-directeuren en regiosecretarissen om steeds goed te blijven verkennen. Eén manier om overzicht te krijgen, is door met scenario’s te werken.

Bekijk hierover de Sioo-blog of lees hieronder het artikel 'Het kan ook een andere kant op gaan! - Gemeentesecretarissen en hun leiderschap in deze onzekere tijden'.

Scenario's voor het MBO in crisistijd

Frank Bosboom en Jesse Segers (Sioo), Paul de Ruijter en Renate Kenter (De Ruijter Strategie) en Marco Derksen (Upstream) hebben ook de vertaalslag gemaakt van de coronascenario's naar het MBO-onderwijs. Het MBO leidt veruit het grootste deel (60 tot 70%) van onze (toekomstige) beroepsbevolking op en is daarmee een maatschappelijk belangrijke sector die midden in de dynamiek van onze samenleving staat.Lees de white paper hier.