Strategisch HR-management in de zorg

Een artikel van Renate Kenter

Door drs. Renate Kenter en Lineke Botterhuis MSc.
mei 2010

Zonder mensen geen zorg. Mensen zijn de kern van het strategische vraagstuk voor de zorg. Echter, vaak concurreert strategisch HR-beleid met operationele HR-problemen. Deze operationele problemen zijn acuut en zeker, terwijl strategische vraagstukken meestal niet acuut en voor een groot deel onzeker zijn. Toch zijn juist deze strategische vraagstukken erg belangrijk voor de continuïteit van de organisatie.

De komende tijd zien wij twee grote onzekerheden voor de zorg: te weinig mensen en te weinig geld. Daarom staat de zorg voor een dubbele uitdaging. Hoe kan je als HR-professional zelf aan de slag om de toekomst op de agenda te zetten?

Het is zaak de belangrijkste heersende problemen en uitdagingen te onderscheiden en daarmee aan de slag te gaan. Een methode om dit te doen is scenariodenken. Met behulp van scenariodenken kan men de mogelijke uitdagingen van morgen verkennen en doordenken, voordat het problemen worden. Door de juiste stappen te doorlopen kunt u als HR-professional samen met uw directie een toekomstbestendige dynamische strategie bepalen.

Op 18 mei 2010 sprak Paul de Ruijter op de landelijke netwerkbijeenkomst van ZorgHR onder het thema De grijze golf over dit onderwerp.

Lees het artikel Strategisch HR-management in de zorg.

Wilt u meer weten over dit artikel? Bel Renate Kenter op (020) 625 02 14 of mail naar renate@deruijter.net