Paul de Ruijter over innovatie in 2040

FD Outlook van 7 december 2012 was gewijd aan het thema ‘innovatie zonder grenzen’. Paul de Ruijter schreef voor deze speciale editie het openingsartikel.

De FD Outlook van 7 december 2012 was gewijd aan het thema ‘innovatie zonder grenzen’. Paul de Ruijter schreef voor deze speciale editie het openingsartikel, waarin hij vier scenario’s schetst voor een innovatieve Nederlandse economie in 2040. Twee factoren zijn daarbij bepalend: enerzijds de aard van de innovatoren, anderzijds de belangrijkste bron van innovatie.

Innovatie is mensenwerk. Eén individu kan daarbij het verschil maken, door zijn nek uit te steken, het gevecht aan te gaan met gevestigde belangen en daarmee de status quo te doorbreken. Tegelijkertijd zien we een beweging richting meer collectiviteit, zowel in het bedrijfsleven als in de wetenschap. Steeds vaker zijn individuen, maar collectieven de drijvende kracht achter innovatie – denk aan het menselijk genoomproject. Wie zullen in 2040 de belangrijkste vernieuwers zijn?

Een voorwaarde voor innovatie zijn originele, vernieuwende inzichten. In het verleden kwamen die vaak voort uit wetenschappelijk onderzoek en research & development in het bedrijfsleven. Het aanbod aan innovatieve ideeën en inzichten was bepalend voor de ontwikkeling van een innovatieve economie. Vandaag de dag hebben we te maken met een overvloed aan informatie en kennis en is steeds vaker niet het aanbod, maar de vraag leidend voor innovatie. Zal innovatie richting 2040 voornamelijk gedreven worden door de vraag, of blijft het aanbod dominant?

Tegen elkaar afgezet vormen deze twee vragen – wie zijn de belangrijkste vernieuwers, en is de vraag of juist het aanbod leidend? – vier scenario’s: Research Driven, Inventor Driven, Society Driven en Client Driven. Deze scenario’s worden nader toegelicht in het artikel, gevolgd door een korte beschouwing op wat, gegeven deze scenario’s, voor Nederland de juiste strategie zou zijn om richting 2040 succesvol te zijn met innovatie.

Lees het artikel hier (pagina 4-7).