De SPMC dinner speeches: over dilemma’s en het spreken van dezelfde taal

Tijdens de De Ruijter Scenario Planning Master Class kregen de deelnemers een tweetal dinner speeches voorgeschoteld van ervaren scenario planning practitioners.

Tijdens de Scenario Planning Master Class, die dit jaar op 7 en 8 juni door De Ruijter Strategie werd georganiseerd, kregen de deelnemers en een gevarieerd gezelschap alumni en belangstellende relaties op de avond van de eerste dag een tweetal dinner speeches voorgeschoteld van ervaren scenario planning practitioners.

Ewald Breunesse, Manager Energy Transitions bij SHELL en ervaringsdeskundige en promotor van scenario planning binnen de organisatie, presenteerde de SHELL Blueprints en Scramble scenario’s. Breunesse lichtte toe waarom SHELL bij deze set scenario’s tegen de gewoonte in een voorkeur heeft uitgesproken voor één van de scenario’s. Ook stipte hij het dilemma aan tussen te verwachten en wenselijke scenario’s en sprak hij over de visie van SHELL op de steeds groter wordende spanning tussen de beschikbaarheid van water, voedsel en energie.

De tweede spreker was Hans Stegeman, Hoofd Nationaal Onderzoek bij Rabobank Nederland en auteur van het boek IN 2030. Stegeman presenteert in IN 2030 vier vergezichten op wonen, werken en zaken doen in Nederland. Hij onderstreepte tijdens zijn speech het belang van het formuleren van een eenduidige doelstelling waar een scenariotraject toe moet leiden. Dat zorgt voor de juiste focus tijdens het proces. Ook schetste hij de problemen die kunnen ontstaan als de scenario’s worden vertaald naar strategie.

Lees hier het verslag van de speeches en de reacties van het publiek.