Creating a Bigger Pie

Een bijdrage aan het jaarlijks congres van de American Society of Association Executives in Los Angeles. Een artikel van Saskia Stolk, Paul de Ruijter, Constantijn Dolmans en Jules Lejeune waarin zij het belang van internationalisering voor brancheverenigingen benadrukken.

Creating a Bigger Pie. Risks and opportunities for international industry associations
Door Saskia Stolk, Paul de Ruijter, Constantijn Dolmans and Jules Lejeune

Als bijdrage aan het jaarlijks congres van de American Society of Association Executives (ASEA) in Los Angeles hebben Saskia Stolk, Paul de Ruijter, Constantijn Dolmans en Jules Lejeune een artikel geschreven waarin zij het belang van internationalisering voor brancheverenigingen willen benadrukken. Volgens hen vereist het een grotere schaal om uitdagingen als global governance, schaarste van grondstoffen, klimaatverandering en financiële stabiliteit op een integrale manier aan te pakken. Alleen met vereende krachten is het mogelijk om “een grotere taart” te creëren.

De wereld om ons heen verandert voortdurend. Steeds weer worden bedrijven en andere organisaties geconfronteerd met – soms plotselinge – veranderingen in hun omgeving. In plaats van te vechten om een groter stuk van de taart op de korte termijn, kunnen bedrijven ook proberen om de blik wat verder te richten en de handen ineen te slaan om de taart groter te maken. We kunnen een grotere taart creëren door samenwerking en collectivisme te combineren met ondernemerschap. Deze combinatie, die we vaak zien in Europa, kan in de praktijk gebracht worden in vrijwillig gevormde samenwerkingsverbanden, zoals brancheverenigingen. Door zich bewust te zijn van risico’s, deze te beheersen en te verkleinen, bijvoorbeeld met behulp van scenariodenken, kunnen brancheverenigingen ze omzetten in mogelijkheden. Hoe paradoxaal het ook klinkt, een belangrijke reden voor een bedrijf of vereniging om internationale samenwerking aan te gaan is om beter te kunnen concurreren.

We zien dat Nederlandse organisaties vaak een voorkeur hebben voor samenwerking boven zelfstandig opereren. Daarbij passen de populariteit van de vereniging als organisatievorm, de Nederlandse handelsgeest en respect voor het individu. Die bijzondere combinatie heeft ook bijgedragen aan het succes van de Europese Unie, waarvan de economische en politieke levensvatbaarheid gestoeld zijn op nauwe banden met brancheverenigingen. Als klein land met grote handelsbelangen binnen en buiten Europa hebben wij geen andere keuze dan open te staan voor internationalisering. De mix van openheid ten aanzien van internationalisering en de populariteit van de vereniging als organisatievorm heeft ertoe geleid dat Nederland een kenniscentrum is op het gebied van internationaal verenigingsmanagement.

Lees bijgesloten het artikel.

Meer weten over dit artikel of dit onderwerp? Neem contact op met Saskia Stolk op (020) 625 02 14 of mail naar saskia@deruijter.net