Dennis Hoogland

"De juiste vraag stellen is belangrijker dan het juiste antwoord geven."

Dennis Hoogland (MSc, MA) is strategieconsultant, scenariodenker en procesfacilitator en sinds 2020 werkzaam bij De Ruijter Strategie. Hij specialiseert zich in het begeleiden van het denkproces in de verschillende lagen van een organisatie en kijkt met een frisse blik naar strategische vraagstukken vanuit zijn achtergrond als bedrijfs- en bestuurskundig filosoof. Zijn motto: het stellen van de juiste vraag is belangrijker dan het geven van het juiste antwoord.

Naast het projectmatige werk als strategieadviseur, verbindt Dennis zich graag ook voor langere tijd aan een organisatie. Zo is hij sinds 2015 betrokken bij de ledenraad Rabobank Waterland e.o., waar hij sinds 2019 de rol van voorzitter vervult en de opleiding tot commissaris heeft gevolgd. Hij hoopt als commissaris bij organisaties de toekomst op de agenda te zetten, net als in zijn werk bij De Ruijter Strategie.

Voor zijn intrede bij De Ruijter Strategie studeerde Dennis Bedrijfskunde: Strategie en Organisatie en Filosofie van Cultuur en Bestuur aan de Vrije Universiteit. Hij studeerde af op zijn filosofische onderzoek naar de vraag “Wat is een goed bestuur van een bedrijf?” en op onderzoek naar “Developing dynamic capabilities: the role of entrepreneurial orientation in stimulating and inducing innovative behavior”.

Dennis bracht zijn specialisatie onder andere bij de volgende trajecten in de praktijk:

  • de toekomst van digitale tweelingen voor gemeenten
  • de toekomst van marketing(onderwijs)
  • de toekomst van visitaties van woningcorporaties
  • scenariodenken voor sociaalwerkbedrijven
  • trend- en toekomstverkenningen voor diverse gemeenten.

Hij geeft (gast)lessen over scenariodenken in relatie tot strategie en faciliteert interactieve trainingen in workshopsetting over het maken en effectief gebruiken van scenario’s. Dat doet hij onder andere aan de VU, UvA en UTwente, en voor diverse kennisnetwerken en brancheverenigingen.

In zijn vrije tijd gaat Dennis graag naar de sportschool, waar hij op basis van data zijn voortgang en de effectiviteit van zijn strategie bijhoudt. Voor ontspanning is hij geregeld in de keuken te vinden en op zondagen duikt hij in de Nederlandse meren.